tisdag 2 februari 2010

Detta har Lotus gjort

Det nya alternativet kallas IRAP (efter den verksamma substansen Interleukin-1 Receptor Antagonist Protein), och kan användas till hästar med ledinflammationer, särskilt de som inte svarat på konventionella behandlingsmetoder. Den kan också användas i eftervården av hästar som genomgått artroskopi (ortopedisk titthålskirurgi). IRAP är ganska nytt i Sverige, men i USA är det vanligt vid behandling av galopphästar. Metoden används även till människor, mot bland annat led- och ryggsmärta, sedan ungefär tio år tillbaka.

Blodkropparna framställer medicinen

IRAP är en form av genterapi, där man drar nytta av kroppens egna läkningsmekanismer. Veterinären tar ett blodprov från hästen. - Blodet inkuberas sedan tillsammans med speciella glaskulor, som ökar den aktiva ytan där den naturliga produktionen av återuppbyggande och anti-inflammatoriska proteiner kan ske. Dessa proteiner motverkar i sin tur den nedbrytande processen i leden, berättar veterinär Anne Haglund på Saxtorps hästklinik. Själva inkubationen tar ett dygn.

- När blodet inkuberats centrifugerar man bort blodkropparna. Det serum man då får fram återinjiceras i den skadade leden och man får en snabb verkan med minskad smärta för hästen, minskad inflammation och mindre svullnad, fortsätter Anne. För att nå full effekt behöver hästen behandlas cirka 3-4 gånger, inom några veckors tid. Ett blodprov från hästen räcker normalt till runt fem injektionsdoser.

Rehabiliteringen viktig för ett lyckat resultat

För alla ledinjektioner gäller att hård träning tätt efter behandlingen kan motverka läkningsprocessen. Efter en IRAP-behandling brukar hästen rekommenderas strikt boxvila i några dagar, följt av en långsam och gradvis återgång till ordinarie träningsprogram. Den behandlande veterinären ger ett mer exakt rehabiliteringsschema, eftersom det kan variera beroende på den primära orsaken till hältan.

Som för övriga ledinjektioner måste man också som hästägare vara uppmärksam på eventuella tecken på infektion (värme, svullnad, ökad hälta) och genast kontakta veterinär vid sådan misstanke.

- Denna risk är dock inte större än vid vanliga ledinjektioner, tillägger Anne.

Ingen mirakelkur

Från tillverkarhåll påpekar man att IRAP inte är någon mirakelkur, även om det kanske kan kännas så för de hästägare som tycker sig ha försökt med allt annat utan resultat och detta sedan lyckats. Men precis som med andra behandlingar av komplexa åkommor så finns det ingen garanti för att detta ska fungera för alla. Varje enskilt fall behöver en noggrann undersökning och utredning av en erfaren veterinär, för att utvärdera chanserna för att lyckas och väga dem mot riskerna och kostnaderna för behandlingen.

Precis som när det gäller kortison, antibiotika och hyaluronsyra så injiceras IRAP direkt i leden, och det medför alltid risker. Många försäkringsbolag ersätter än så länge inte IRAP-behandling, och en behandlingsomgång med framställning av serumet och ett antal injektioner är kostsam. Runt tio tusen kronor får man räkna med.

- Det är svårt att svara på hur vanlig behandlingen är, säger Anne, det är inte alla kliniker som har möjlighet att genomföra den. Det krävs en viss labvana och att man har tillgång till en frys. Dessutom är det ju ganska dyrt. Men användandet ökar, och i takt med att försäkringsbolagen börjar ersätta IRAP-behandling kommer det att öka ännu mer. Än så länge vet jag att Sveland ersätter, och även Ifs veterinärextraförsäkring.

- De största fördelarna är att IRAP är kroppseget och därför inte har några biverkningar. Det har dessutom visat sig effektivt, avslutar Anne.

Inga kommentarer: